GIN TONIC KOKTEL

 

Kratka povijest Gin Tonic Koktela

 

Povijest Gin Tonic Koktela

Ovaj koktel su prvi put napravili oficiri Britanske Istočnoindijske kompanije u Indiji 1825. godine. U Indiji i drugim tropskim krajevima, malarija je bila stalno prisutan problem. Britanski oficiri su koristili ekstrakt kinina iz Peru-a protiv malarije te ga miješali sa soda vodom, šećerom i Ginom kako bi napitak bio ukusniji. Umjesto da lijek piju navećer, oficiri su našli način kako da u lijeku uživaju u popodnevim satima i prije večere, odnosno za vrijeme “Cocktail hour-a”. Tako je rođen originalni Gin Tonic, koji je ubrzo postao glavno i autentično piće Britanskog Imperija.

Povijest Tonica

Priča o toniku započela je dva stoljeća ranije, 1638. godine. Žena španjolskog plemića, Grofica od Chinchona, oboljela je od malarije. Njezin muž molio je pleme Inka da mu pomognu i daju lijek. Kako bi pokazali svoju velikodušnost, Inke su grofici poklonile napitak od kore stabla kinina, koja su rasla na padinama Anda. Napitak je brzo djelovao i grofica je ubrzo ozdravila. Po njoj su španjolci nazvali to stablo. Španjolci su također ubrzo ubili Inke, ukrali njihovo zlato i kolonizirali njihovu zemlju.

Kora stabla Kinina se ubrzo pojavila u Europi i postala je vrlo cijenjena. Peru je zabranio izvoz sjemenki kinina, te kako su vojni oficiri iz Europe stvarali sve veću potražnju, ponuda kore Kinina nije mogla zadovoljiti potražnju. Koru su previše eksploatirali, te su stabla kinina gotovo izumrla.

1862. godine Charles Ledger prokrijumčario je sjemenke kinina iz Peru-a i prodao ih Nizozemskoj. Nizozemska je uspostavila velike plantaže na Javi, njihovoj koloniji u Indoneziji.

Do drugog svjetskog rata, Indonezija je opskrbljivala 95% svjetskog kinina., no 1942. godine Japan je napao Indoneziju kako bi osigurao dovoljne količine nafte za rat. Kako se rat vodio na područjima na kojima je vladala malarija, Saveznici su organizirali najbolje znanstvenike toga vremena kako bi pronašli novi izvor kinina. Znanstvenici su pronašli način kako proizvesti sintetički kinin. Nakon rata, kompanije koje su proizvodile Tonic Water ubrzo su počele koristiti isključivo jeftini umjetan kinin , te je tonic  izgubio svoj jedini autentični sastojak koji ga je definirao kroz stoljeća. Danas se na tržištu opet može pronaći Tonic Water sa prirodnim kininom. Budući da se više ne koristi protiv malarije, tonik voda danas sadrži mnogo manje kinina, obično je zaslađena, te je time znatno manje gorka.

Zbog svoje povijesne veze s toplim klimama,Gin Tonic je popularan koktel tijekom toplijih mjeseci.

 

SASTOJCI:

5 cl. Geranium Gin

2 dl. Fever Tree Tonic Water

 

 

UPUTE ZA IZRADU KOKTELA:

Kod izrade ovog naizgled jednostavnog koktela, svaki detalj igra veoma važnu ulogu kako bi rezultat bio savršeni Gin&Tonic. Za savršeni Gin Tonic nikako ne treba upotrebljavati uske i visoke čaše, već što veće i okruglije. Razlog leži u količini leda koji stane u čašu. Led koji se topi je najveći neprijatelj savršenog Gin Tonica, zato je potrebno staviti što više leda u čašu kako bi se led što manje topio. Odabir savršenog Gin-a je također bitan. Na tržištu postoje brojni Ginovi, a svaki od njih dati će drugačiji okus Gin Tonicu. Geranium Gin proglašen je za najbolji Gin za Gin Tonic koktel. Latice Geranije savršeno se stapaju sa borovicom te stvaraju izrazito uglađeni Gin, savršen za lagani Gin Tonic. Geranium Gin ulijte u čašu napunjenu sa ledom. Odabir tonica isto je vrlo bitan. Fever Tree Tonic Water je premium tonic i proglašen je za najbolji tonic za Gin&Tonic. Tonic lagano ulijevajte u čašu, najbolje koristeći žlicu, kako bi piće bilo što više pjenušavo.

 

POTREBNI SASTOJCI ZA GIN TONIC KOKTEL:

 

 

 

SLIČNI KOKTELI: