CHARTREUSE

 

Chartreuse likeri

Chartreuse je najstariji biljni destilat na svijetu koji se proizvodi od 1605. godine.

Na masivu Chartreuse u Francuskoj regiji Grenoble nalazi se samostan „La Grande Chartreuse“, u kojem Katruzijanski redovnici već više od 400 godina stvaraju «životni eliksir». Chartreuse je posljednji liker naših predaka, koji se danas proizvodi po istim načelima i istoj recepturi kao i prije 400 godina. Savršenu aromu Chartreusa čine 132 različite mirodije i trave koje dolaze sa svih strana svijeta.
Prema legendi, maršal francuske artiljerije François Hannibal d’Estrées predao je redovnicima 1605. godine proglas francuskog kralja Henry – ja IV. u kojem se nalazila kraljeva naredba, da se napravi eliksir za produljenje života. Redovnici su kroz čitavno slijedeće stoljeće usavršavali recept za «eliksir života», te su ga 1764. godine predstavili kao zeleni Chartreuse koji se po istom receptu proizvodi i danas.

Boja «chartreuse» koja se u francuskom jeziku spominje od 1884. godine, ime je dobila po Chartreuse likeru koji je ujedno i jedino piće na svijetu koje ima 100% prirodnu zelenu i žutu boju koja se dobiva iz klorofila zelenih listova.
Postoje dvije vrste Chartreuse-a, zeleni i žuti. Zeleni Chartreuse sa 55% alkohola je prirodne zelene boje te sadrži 132 mirodije i trave koje su bile podvrgnute maceraciji u alkoholu. Žuti Chartreuse sa 40% alkohola nešto je blaži i slađi te uz 130 mirodija i trava sadrži i 100% prirodni med koji je također dobiven iz košnica u samostanu, a žutu boju dobiva iz šafrana.
Chartreuse ima vrlo karakterističan okus. Vrlo je sladak, ali u isto vrijeme papren. U okusu stvarno dolaze do izražaja svježe biljke koje stvaraju nježne note pod nepcem.

Chartreuse voćni likeri

Voćne likere Katruzijanski redovnici također spravljaju u svom samostanu prema stoljetnom receptu, maceracijom svježe ubranih malina, borovnica, divljih kupina i crnog ribiza i smeđeg šećera u u alkoholu izvanredne kvalitete i čistoće. Svi likeri su Premium proizvodi nemjerljive kvalitete i bogatog voćnog okusa te spadaju u sami vrh svjetske ponude zbog svojeg jedinstvenog voćnog okusa i tajne recepture.

Za više informacija posjetite službenu web stranicu.

 

LIKERI

 

KOKTELI SA CHARTREUSE LIKERIMA