AVIATION KOKTEL

 

Kratka povijest koktela Aviation

Smatralo se kako je Aviation koktel izumio i prvi zapisao Harry Craddock, autor knjige ” Savoy Cocktail Book” koja je štampana 1930. godine. No međutim, novija istraživanja su dokazala kako je Aviation koktel izum njemačkog barmena Hugo Esslin-a, autora knjige “Recipes for Mixed Drinks” koja je objavljena 1917. godine, odnosno prije prohibicije koja je počela 1920. godine.

Naime, u to doba bila je učestala praksa kopiranja tuđih recepata. Harry Craddock kopirao je recept za Aviation koktel iz Esslin-ove knjige, ali se mrvicu preračunao i zaboravio je zapisati jedan vrlo važan sastojak – Liker od ljubičice. Mnogo je godina ime koktela Aviation bilo misterija, te zašto baš Aviation. Misterija je otkrivena kada je pronađena Esslin-ova knjiga i recept sa Creme se Violete likerom. Liker ljubičice dao je pogrešnom receptu puno blažu cvjetnu notu, te naravno svjetlo ljubičastu boju. Kada se liker pomiješa sa Gin-om i limunom, koktel dobiva svijetlo ljubičastu, grimiznu boju, točno boju neba. AHA, Nebo – Avijacija – Aviation koktel!

 

 

 

SASTOJCI:

4 cl. Old English Gin

2 cl. sok od limuna

1.5 cl. Giffard Maraschino liker ( Maraskino)

1.5 cl. Giffard Parfait Amour ili Giffard Violet Liker

 

 

UPUTE ZA IZRADU KOKTELA:

Geranium Gin, Giffard Maraschino liker, Giffard Violet Liker / Giffard Parfait Amour liker  i sok od limuna u shaker te dobro izmješajte sa ledom. Procjedite u martini čašu te dodajte koricu limuna za dekoraciju.

 

POTREBNI SASTOJCI ZA AVIATION KOKTEL:

 

 

 

SLIČNI KOKTELI: