Likeri od mente ove godine slave svoju 130. obljetnicu ispijanja.

Sve je počelo u ljeto 1885. godine kada je nastao najstariji originalni liker od mente – Menthe Pastille.

Za izum ovog svjetski poznatog pića zaslužan je Emile Giffard, farmaceut i travar. Emile Giffard rođen je 1842. godine u mjestu Anjou te je studirao farmaciju u Parizu. Nakon studija otvorio je svoju privatnu apoteku na trgu „Place du Ralliement“ u samom centru gradića Angers-a na sjeverozapadu Francuske.

Vjerovali ili ne, toplotni udar i velike vrućine toga ljeta 1885. godine bili su zaslužni za izum ovog svjetski poznatog pića. Naime, vlasnik hotela „Grand Hotel“ koji se nalazio nedaleko apoteke, ušao je jednog vrućeg ljetnog dana u apoteku tražeći od Emile-a da mu pomogne oko problema kojih su imali njegovi gosti u hotelu zbog visokih temperatura te da mu napravi lijek u obliku pića koje bi mogao dati gostima.

Emile Giffard je u to vrijeme kao strastveni travar, proučavao svojstva raznih biljaka i njihovu primjenu u medicini te je uočio pozitivna probavna i osvježavajuća svojstva mente, te je odabrao Mitcham mentu, koja je rasla u malom engleskom selu istoimenog naziva, koja je u to doba već bila poznata po svojim terapeutskim svojstvima.

Pomoću svojih farmaceutskih znanja, Emile je uspio ekstrahirati esencijalna ulja iz svježe mente koja je pomiješao sa drugim njemu poznatim sastojcima i alkoholom te je stvorio izrazito osvježavajući i ugodan napitak koji se trebao poslužiti gostima Grand Hotela. Emile Giffard testirao je svoj lijek na gostima hotela, koji je neposredno polučio uspjeh. Gostima hotela ovaj liker se toliko svidio da su ga počeli cijelo vrijeme ispijati.

Zbog svog velikog uspjeha, priča o čudnovatom osvježavajućem likeru se brzo proširila gradom i Francuskom te je apotekar Emile Giffard počeo izrađivati i prodavati svoj čuveni liker svakodnevno u svojoj apoteci. Ubrzo je pretvorio svoju apoteku u destileriju i osnovao tvrtku Maison Giffard koja je počela proizvoditi čuveni liker od mente, a ubrzo i druge likere i sirupe. Svoj liker od mente odlučio je nazvati Menthe Pastille ili „lijek od mente“ navodeći u imenu riječ pastile kao najučestaliji oblik lijekova toga doba i glavnog sastojka – mente.

Menthe Pastille osvojio je zlatnu medalju 1886. godine na izložbi u Nantesu, 1887. godine u Toulouse-u, 1888. godine u Bruxellesu i Barceloni te 1889. godine u Parizu i Algeru. Ubrzo je čuveni liker od mente postao jedno od najpopularnijih pića širom Francuske i svijeta.

Između 1895. godine i početka drugog svjetskog rata, Menthe Pastille liker je bio nadaleko poznat po svojim reklamnim plakatima koje su izradili najpoznatiji umjetnici toga vremena. Najpoznatiji su bili poster Baudrier-a Foucault-a „Kit“ iz 1915. godine te poster Leonetto-a Cappiello-a „Djevojke za stolom“ iz 1929. godine.

Menthe Pastille liker obilježio je povijest i kulturu ispijanja pića i čuvenih svjetskih koktela toga vremena.

Nakon velikog uspjeha Menthe Pastille likera od mente, mnogi drugi proizvođači pokušali su proizvesti i kopirati ovaj čuveni liker, ali zasada još nitko nije uspio. Tajni recept za ovaj čuveni liker strogo je čuvana tajna obitelji Giffard. 130 godine kasnije i četiri generacije, Giffard destilerija je još uvijek u rukama obitelji Giffard koja proizvodi ovaj čuveni liker u svojoj obiteljskoj destileriji, zajedno sa stotinu drugih likera i sirupa.  Sve Giffard likere i Menthe Pastille, danas možemo pronaći na policama svih prestižnih svjetskih barova i restorana, a od prosinca ove godine moguće ih je kupiti i u Hrvatskoj.

Destilerija Giffard se nalazi na popisu najboljih svjetskih destilerija i njihov moto je kvaliteta ispred svega, a njihov Menthe Pastille se nalazi na popisu najboljih i najpoznatijih svjetskih pića.

Danas se u trgovinama mogu pronaći brojni likeri od mente – peppermint schnaps ali niti jedan se ne može mjeriti sa originalom. Menthe Pastille je najbolji liker od mente na svijetu neusporedivog okusa i kvalitete. Razlog tomu leži u autentičnom načinu proizvodnje likera i ekstrakciji alkohola i esencijalnih ulja iz svježe mente koju obitelj Giffard uzgaja na vlastitim plantažama, dok drugi proizvođači nažalost proizvode likere od mente dodajući aromu mente u alkohol što često rezultira vrlo prosječnim proizvodima.

U Francuskoj se Menthe Pastille i kao i drugi likeri od mente svakodnevno ispijaju u svim prigodama dok je u ostalim zemljama i Hrvatskoj izrazito popularno njihovo ispijanje u zimskim mjesecima, naročito za vrijeme adventa i Božića.

Menthe Pastille  izrazito je popularan i pomiješan sa toplom čokoladom ili šalicom kave.

Menthe Pastille možete kupiti ovdje.