Diplomatico Rum

U Utorak 19.01.2016. u Večernjem listu objavljen je članak o Diplomatico rumovima. Diplomatico Rumovi najtraženiji su rumovi u 2015. godini. Diplomatico rum jedinstven je u svijetu po svom načinu proizvodnje i odležavanja.

 

Diplomatico Rum

Diplomatico rumovi vrhunske su kvalitete te su jedni od najnagrađivanijih rumova na svijetu, čemu svjedoče brojne medalje.

Mnogi ne znaju da je upravo Venezuela jedan od najvećih svjetskih proizvođača rumova. Proizvodnja šećerne trske u Venezueli se odvija neprestano od 16. stoljeća, a proizvodnja ruma započela je davne 1896. godine.

Rum Diplomatico je jedan od najcjenjenijih Venezuelanskih proizvoda, njihov ponos i perjanica, te je jedan od najnagrađivanijih rumova na cijelom svijetu.

Povijest ruma Diplomatico započinje krajem 9 st., kad je don Juancho Nieto Melendez iz haciende Botucal počeo sakupljati rumove i egzotične likere na svojim mnogobrojnim putovanjima. Na taj način nastala je poznata „Riserva dell’Abasciatore“. Iz svih tih iskustava rodila se ideja o proizvodnji vlastitog ruma koji će sadržavati sve tajne sastojke i iskustva koja je skupio tokom svog života. Ime Diplomatico je u čast čovjeku koji je u tim godinama donio red u kaotičnoj Venezueli.

Ideja o proizvodnji ruma Diplomatico pojavljuje se 1983. godine, dok su prve kapi ruma potekle 1989. godine.
Jedinstvenost ruma Diplomatico u latinskom svijetu je ta što je to blend rumova različitih tipologija, počevši od sirovina do različitih procesa fermentacije i destilacije.

Destilerija koja proizvodi rum Diplomatico zove se Distilerias Unidas. Nalazi se u mjestu La Miel u pokrajini Lara. Pokrajina Lara im tropsku klimu, visoku vlagu, obilne padaline, visoku temperaturu tokom dana i svježe noći te vrlo plodnu zemlju. Na taj način zadovoljeni su svi uvjeti za proizvodnju šećerne trske. Na tom području proizvodi se 80% šećerne trske u Venezueli.

Distilerias Unidas ima kompletno vlastiti uzgoj šećerne trske od kojih proizvodi vlastitu melasu. Uzgajaju se različite vrste šećerne trske koje se nazivaju Venezuelana, Central Romana i Canal Point, a žetva se odvija od Studenog do kraja Ožujka što je mnogo ranije u odnosu na karibsko područje.

Za proizvodnju ruma Diplomatico iz šećerne trske se proizvodi melasa i koncentrat soka šećerne trske. Procesi fermentacije također su različiti, melasa fermentira 18 sati u tankovima od 100.000 lit koristeći proces maksimalizacije proizvodnje alkohola, dok koncentrat soka trske fermentira 48 sati. Taj je proces sporiji jer se žele koncentrirati mirisi i arome koji su tipični za rum Diplomatico. Sve procese fermentacije pokreću specifični kvasci koji se uzgajaju unutar same tvrtke.

Kod destilacije koriste se različiti kotlovi i tehnike destilacije, sve kako bi se dobili različiti rumovi po strukturi, eleganciji i aromi. Takvi se rumovi naknadno kupažiraju i na taj način se postiže kompleksnost rumova Diplomatico.

Diplomatico Reserva Exclusiva čini 80% Heavy rum iz Pot Still-a i 20% iz klasičnog kotla. Također i rumovi Reserva i Anejo imaju najmanje 50% Heavy ruma dobivenog iz Pot Still-a.

Rum Diplomatico proizvodi se pod budnim okom najboljeg svjetskog “master ronera” na svijetu, Tita Cordera koji je jedini majstor za rumove na svijetu koji je dva puta za redom osvojio titulu najboljeg majstora za rumove te slovi za najvećeg stručnjaka u proizvodnji rumova ikad.

Diplomatico Rumovi